Jordnötsallergi

Jordnöten tillhör den botaniska familjen baljväxter. Det är något som alla inte vet då man tror att jordnöten är en nöt, men så är det alltså inte.

Allt fler blir allergiska mot jordnötter och det tros bero på det faktum att konsumtionen av dem ökar. I USA, som man brukar kalla för jordnötens land, är jordnötsallergi den vanligaste källan till anafylaktiska reaktioner.

Symptom:

  • Klåda i mun och svalg
  • Eksem
  • Nässelfeber
  • Rinnande ögon/näsa
  • Ont i magen samt kräkningar
  • Allergisk chock

Undersökningar visar att 1/5 av alla barn växer ifrån sin jordnötsallergi.

Trots att man kanske inte tror det så är det många saker som innehåller jordnötter och inte minst spår av det. I kakor, bakelser, godis och orientalisk mat är det vanligt att jordnötter förekommer. Därför är det viktigt att noga läsa innehållsförteckningen eller fråga den som serverar om det man ska äta innehåller jordnötter. Den som är allvarligt allergisk mot det bör även undvika allt som kan innehålla spår av jordnötter. Det gör till exempel ofta lösgodis så tänk på det nästa gång du handlar. Även på en pizzeria kan det finnas pizzor med jordnötter på.

Jordnötsolja då, är man som jordnötsallergiker allergisk mot det? Svaret är egentligen nej, eftersom man under raffineringsprocessen ska ta bort alla proteiner från jordnöten, men eftersom det finns bättre och sämre raffinerade oljor, och de sämre fortfarande innehåller lite proteiner, bör man alltså undvik det. Jordnötsolja används förutom i matlagning även i till exempel kosmetika, massageoljor och bodylotion.

Eftersom allt fler är allergiska mot jordnötter nuförtiden så är det många flygbolag som slutat servera jordnötter under sina flygningar. Men kom ihåg att detta inte gäller för alla och att det fortfarande kan finnas personer ombord som äter jordnötter. Är du allergisk så kontrollera i god tid flygbolagets policy, så att de verkligen inte serverar jordnötter ombord samt om de kan informera övriga passagerare att de inte får äta jordnötter under flygturen.

Källor:
http://www.medeca.se/allergi/jordnoetsallergi, 2011-04-10
http://allergi.nu/om-allergi/allergityper/fodoamnesallergi/jordnotsallergi/, 2011-04-10
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Baljvaxter/, 2010-04-13


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0