Sojaallergi

Soja tillhör familjen baljväxter. Dit hör bland annat lupin, ärtor, bönor och jordnötter. Det är vanligt att den som är allergisk mot till exempel soja ofta är allergisk mot någon annan baljväxt också eftersom deras proteiner är väldigt lika varandra.

Allergi mot någon baljväxt uppkommer oftast redan hos barn och det är mycket ovanligt att de drabbade växer ifrån allergin. Antalet personer som drabbas av sojaallergi har ökat sedan konsumtionen av soja har ökat eftersom man använder soja som proteinhöjare i livsmedel.

Det som händer när en sojaallergiker äter något innehållande soja är att immunförsvaret reagerar mot proteinerna i sojan.

Några vanliga symptom vid sojaallergi är:

  • Mag- och tarmbesvär
  • Eksem
  • Nässelutslag
  • Andningsbesvär

Den som lider av en mycket svår sojaallergi kan drabbas av en anafylaktisk chock, en allergisk reaktion som kan ge andnöd. Då måste man uppsöka läkare omedelbart, eftersom den drabbade kan dö. De som vet om att de drabbas av en anafylaktisk chock om de kommer i kontakt med det de är allergiska mot brukar alltid bära med sig allergimedicin som ska användas om de mot all förmodan skulle komma i kontakt med det de är allergiska mot.

Det man inte ska äta när man är allergisk mot soja är framförallt sojaprotein, men även sojamjöl.

I sojalecitin, ett emulgeringsmedel som även kallas E 322, brukar halten sojaprotein vara mycket låg och det är endast de som är extremt känsliga mot sojaprotein som måste undvika detta. Det finns till exempel i choklad och margarin, men även i andra livsmedel.

Sojaprotein brukar, som nämndes tidigare, förekomma som för att öka halten protein i livsmedel. Sojaprotein kan även förekomma som förtjockningsmedel i till exempel marmelad, yoghurt, kött och glass. E 410, E 412, E 413, E 414 och E 417 brukar användas i som förtjockningsmedel och tros alla innehålla sojaprotein.

Sojamjöl finns ibland i bröd för att ge det en ljusare färg.

Om man misstänker att man är allergisk mot soja eller någon annan baljväxt är det viktigt att man söker upp en dietist eller läkare för att ta reda på om så är fallet, eftersom detta är en allergi som kan ge allvarliga biverkningar.

Källor:
http://www.mjolkfri.com/allergier/9/soja-allergi/, 2011-03-12
http://allergi.nu/om-allergi/allergityper/fodoamnesallergi/sojaallergi/, 2011-03-12
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Baljvaxter/, 2011-03-12


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0