Utan gluten

Recepten här är anpassade så att de inte innehåller gluten, men de är kan även vara anpassade efter flera allergier.




Glutenfria pannkakor
Utan gluten, soja, nötter, jordnötter, (laktos och mjölkprotein) 

Ingredienser ca 8 st
5 dl Lailas Mjölmix, naturligt glutenfri
½ tsk salt
6 dl mjölk (alt. rismjölk)
ca 3 ägg
25 g margarin/smör (alt. mjölkfritt margarin)

Gör så här
1.
Vispa ihop mjölk och mjöl.
2. Tillsätt ägg, salt och smält matfett. Blanda till en jämn smet.
3. Hetta upp stekpannan och lägg i en klick matfett.
4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan och grädda ett par minuter på varje sida på ganska kraftig värme.
Obs! Om pannkakan fastnar i stekpannan ska ett eller flera ägg tillsättas till smeten.




Kokostoppar
Utan gluten, laktos, mjölkprotein 

Ingredienser 16 st
50 g smör (ev laktos eller mjölkfritt)
2 ägg
1 dl strösocker
5 ½ dl kokosflingor

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 175º C.
2. Smält smöret och rör samman övriga ingredienser.
3. Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
4. Forma smeten till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda topparna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de blivit gyllenebruna.





Sega maränger
Utan laktos, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter.

Ingredienser ca 25 st
3 äggvitor
2 dl socker

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 125°C.
2. 3 äggvitor och ½ dl socker vispas hårt och vitt.
3. 1½ dl socker röres ner.
4. Klickas ut på bakplåtspapper.
5. Grädda i 45 minuter i mitten av ugnen.




Grova bullar
Utan gluten, laktos, mjölkprotein, ägg, nötter, jordnötter

Ingredienser ca 10 st
1 paket semper glutenfri grov mix alternativt fin mix om
du vill ha ljusa bullar
4 dl ljummet vatten
½ dl matolja
50 g (1 paket) jäst
1 tsk salt

Gör så här
1.
Blanda det fingervarma vattnet med jästen och låt det lösa sig.
2. Tillsätt olja, salt och mjölmix och blanda till en jämn smet.
3. Ta lite vatten på händerna och forma till runda bollar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Låt jäsa i 30 minuter.
5. Pensla ev. med ägg eller strö lite flingsalt över.
6. Grädda i 250° i ungefär 15-20 minuter eller tills det låter ihåligt om du provar att knacka på bullarna.




Vanilj/ Kanelbullar
Utan gluten, nötter, jordnötter, (laktos och mjölkprotein)

Ingredienser ca 24 st
75 g smör/ margarin (ev mjölk/laktosfritt)
2 dl mjölk (ev laktos/mjölkfri)
1 paket jäst (50 g)
2 tsk fiberhusk
1 dl kesella
1 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemumma
½ krm salt
1 paket semper glutenfri mjölmix

Fyllning(vanilj)
100 gram smör (ev laktos/mjölkfritt)
1,25 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
1.
Smält fett och häll på mjölken, låt det svalna till fingervarmt.
2. Lös jäst i degspadet och tillsätt fiberhusk, låt svälla i 10 min.
3. Tillsätt kesella, socker, ägg, kardemumma, salt.
4. Arbeta in mjölmixen men spara lite till utbaket.
5. Låt jäsa i 30 min.
6. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Kavla ut till 20x40 cm stor rektangel.
Bred på fyllning och dela i bitar.
7. Grädda i 250° i ca 5-8 minuter eller tills de fått en fin färg.




Drömrulltårta
Utan laktos, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser
3 ägg
1½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
½ tsk bakpulver

Fyllning
100 g mjölkfritt margarin
1½ dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 225-250°C.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda potatismjöl, kakao och bakvulver och sikta ner det i äggsmeten.
4. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll därefter i smeten i den.
5. Grädda kakan i ca 5 minuter i mitten av ugnen.
6. Stjälp upp kakan. Låt kallna.
7. Fyllning: rör margarinet smidigt.
8. Tillsätt övriga ingredienser och rör krämen poröst.
9. Bred krämen över kakan och rulla sedan ihop den till en rulltårta.




Glutenfria tekakor/frallor
Utan laktos, ägg, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser 12 st
50 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
14-15 dl Lailas blå eller 10-11 dl Lailas gula mjölmix

Mjölkfritt margarin till pensling samt sesam- eller vallmofrö till garnering.

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 250°C.
2. Smält margarinet i en kastrull.
3. Tillsätt havremjölk och värm till 37°C.
4. Smula sönder jäst i en bunke och rör ut den med vätskan.
5. Tillsätt sedan salt, socker och det mesta av mjölet.
6. Arbeta degen till den släpper från kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
8. Rulla ut degen till en lång längd och dela den i 12 bitar. Rulla dem till bullar alternativt tekakor. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
9. Pensla bullarna med smält margarin och strö över frön om du vill.
10. Grädda i 8-10 minuter.
Obs! De kommer inte att vara gyllenbruna när de är klara utan snarare vita.




Glutenfria kanelbullar
Utan laktos, ägg, gluten, mjölkprotein, soja, nötter och jordnötter

Ingredienser ca 32 st
100 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
14 dl Lailas mjölmix

Fyllning
150 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
3 msk malen kanel

Margarin till pensling och pärlsocker till garnering.

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 250°C.
2. Smält margarinet och häll i havremjölken. Låt vätskan bli ljummen (37°C).
3. Smula sönder jäst i en bunke och rör sedan ut den med vätskan.
4. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen i bunken till den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
7. Dela degen i två delar och kavla ut dessa i två rektanglar.
8. Bred på margarinet och strö över socker blandat med kanel.
9. Rulla ihop degen från ena långsidan och skär sedan rullen i 3 centimeter tjocka bitar. Ställ bitarna på en plåt med snittytan uppåt.
10. Låt jäsa i 30 minuter.
11. Pensla bullarna och strö pärlsocker över dem. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0