Nötallergi

Människor som är allergiska mot en sorts nöt är troligtvis även allergisk mot andra vanliga nötter också. Detta på grund av att allergenet i nötterna är närbesläktat.

Tillsammans med jordnötter utgör nötallergi en av vanligaste orsakerna vid dödsfall till följd av födoämnesallergi. Något som många dock missförstår är att nötter är släkt med jordnötter vilket inte stämmer, jordnötter är en baljväxt.


Inom nötallergi är det också vanligt att man lider av en så kallad korsallergi. Till exempel att en person med allergi mot björkpollen även kan reagera mot nötter.

Vem som drabbas av en allergisk reaktion vid att äta eller komma i kontakt med nötter kan variera, många gånger går det i arv men till följd av en påverkan från miljön när vi var små kan också nötallergi uppstå. Dock vet man ännu inte helt säkert vad det är som gör att vissa är allergiska mot nötter.


Symptomen vid en allergisk reaktion visar sig oftast väldigt snabbt och även vid en anafylaktisk chock vilket är väldigt allvarligt och livshotande. Andra symptom som kan tyda på allergisk reaktion och som man därför ska vara uppmärksam på är:

  • Klåda i munnen
  • Andningssvårigheter
  • Nässelfeber
  • Rinnande ögon och näsa
  • Magont och kräkningar

Diagnosen är oftast väldigt lätt att komma fram till då man går igenom vad personen kan ha varit i kontakt med för olika saker samt genom ett pricktest som görs på huden för att se om kroppen reagerar mot någon form utav nötter.


Att vara nötallergiker är väldigt svårt på grund av att man måste vara väldigt försiktig och läsa på alla varor man köper eftersom att minsta lilla kan få hemska konsekvenser. Vet man med sig att man är väldigt känslig mot nötter är det därför bäst att också undvika varor där det står ”kan innehålla spår av nötter”.

Till skillnad från vissa allergier som har en tendens att försvinna med ålder brukar inte nötallergi göra det utan finns oftast kvar under hela livet.


Det enda man kan göra som nötallergiker för att förebygga en allergisk reaktion är att inte äta nötter helt enkelt och att hålla sig borta från folk som gör det om man är väldigt känslig mot det. En vanlig sak folk ofta missar är faran med att köpa lösgodis eftersom att skopan man använder till att ta upp godiset kan ha varit i kontakt med godis som innehåller någon sorts nötter.


Källor: 

http://www.medeca.se/allergi/noetallergi (2011-03-29)

http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=2103&del=3 (2011-03-29)

http://olikadieter.se/notallergi (2011-03-29)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0