Äggallergi

Äggallergi är en allergi som är betydligt vanligare hos barn än vuxna. Uppskattningar som gjorts av livsmedelsverket pekar på att så mycket som vart fjärde barn i Sverige kan vara allergiskt mot ägg. Dock växer de flesta ifrån det redan i skolåldern.

Eftersom att ägg är en väldigt vanlig ingrediens i vanliga livsmedel är det viktigt att man är vaksam och läser innehållsförteckningarna noggrant. I framställningen av vissa vacciner tillsätts även äggviteämnen, så även när man ska vaccineras är det viktigt att ta reda på vad vaccinet innehåller.

När en person som är allergisk mot ägg får det i sig så reagerar vårt immunsystem mot äggets proteiner, alltså äggviteämnena. Därför ska man som äggallergiker undvika ägg helt. Om en person är väldigt allergisk mot ägg kan det också vara bra om personen undviker kontakt med äggkartongen och även i vissa fall undvika kontakt med kyckling och hönskött.

Hur reaktionen ser ut kan vara olika från person till person. Symptomen kan komma antingen samtidigt och med olika stor intensitet.

Några symptom man bör vara vaksam vid är:
• Nässelutslag
• Magont
• Eksem
• Kräkningar
• Diarré
• Svullnad i ansikte
• Klia i gommen
• Problem med luftvägarna

Det finns även de som vid kontakt med äggviteämne drabbas av en allergisk chock och behöver då akut läkarvård.

För att fastställa diagnos kan man antingen ta blodprov eller göra ett pricktest på huden. Detta för att kunna se om kroppen bildat antikroppar mot ägg. Ännu en variant kan att i samråd med läkare undvika ägg i maten för att sedan prova en liten mängd sen igen. För att vara allergisk mot ägg ska då en tydlig skillnad i hur personen mår framstå.

När man läser innehållsförteckningen för olika livsmedel så är det lysozym E1105, hönsäggvita, heläggspulver, ägglobulin, äggalbumin, äggula, äggulepulver, äggvitepulver och äggvita som man ska undvika.

Precis som med alla andra allergier så är det viktigt att ta kontakt med läkare innan man själv börjar undvika vissa saker i maten.

Källa: http://www.mjolkfri.com/allergier/11/%C3%84ggallergi/ (2011-03-04)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0