Allergi

Allergi är ett sorts symptom eller sjukdom som beror på att kroppen inte klarar av att ta emot ett eller flera ämnen. Det är just dessa ämnen, som immunförsvaret inte reagerar som det normalt ska mot, som man är allergisk mot.

Undersökningar som har gjorts visar att ungefär var sjätte svensk lider av någon sorts allergi. Hur exakta dessa siffror är kan dock vara svårt att avgöra eftersom att många ställer en så kallad självdiagnos. Vissa kan då få för sig att de är allergiska mot något som de i själva verket inte alls är allergiska mot.

Snabba och långsamma överkänslighetsreaktioner

Man kan dela in allergier i två olika grupper: snabba överkänslighetsreaktioner och långsamma överkänslighetsreaktioner.  Exempel på snabba överkänslighetsreaktioner kan födoämnesallergier, astma och nässelutslag. För somliga kan dessa reaktioner vara så allvarliga att matstrupen kan svullna igen och i sin tur leda till andnöd vilket i värsta fall kan leda till dödsfall.

Till långsamma överkänslighetsreaktioner hör kontakteksem. Det är speciella vita blodkroppar som på hudcellernas yta reagerar med okända ämnen. Hur snabbt sedan eksemen uppstår samt hur allvarligt de är beror på hur känslig den utsatta är.  Vanligtvis tar det 1-2 dagar innan eksemen visar sig. Det är därför de kallas för en fördröjd reaktion. Några exempel på den här typen av allergi kan vara till exempel allergi mot olika sorters metaller som nickel och krom.

Faktorer som avgör om man drabbas av snabba överkänslighetsreaktioner är miljön och omgivningen och även ärftlighet. Är någon av barnets förälder allergisk är chansen att även barnet ska bli det mellan 20–40% och om båda föräldrarna är allergiska är sannolikheten att barnet ska drabbas av någon sorts allergi så hög som 40-60%.

Eftersom att snabba överkänslighetsreaktioner beror på immunförsvaret är dessa alltså immunologiska. Det som händer i kroppen när en snabb överkänslighetsreaktion sker är att när immunförsvaret träffar på ett främmande ämne bildas antikroppar. Ett av dessa ämnen är immunoglobin, även kallat IgE. I vanliga fall produceras en väldigt liten mängd av ämnet men vid en allergisk reaktion ökar produktionen av det. Bra att veta är att IgE är bundet till mastceller. Om ett allergen (ämnet som gör att fler antikroppar bildas) sedan kommer i kontakt med IgE frigörs viktiga ämnen från mastcellen. Detta leder till att en kraftig inflammation uppstår och även en allergisk reaktion sker. Hur kraftig reaktionen blir beror på var i kroppen den sker, det kan vara en så liten reaktion som en nysning eller betydligt allvarligare att matstrupen svullnar igen.
Det är vanligt att personer som är extremt allergiska mot något/ några ämnen har med sig sprutor för att kunna dämpa den allergiska reaktionen om den skulle uppstå.

Källahttp://www.ne.se/school/lang/allergi (2011-01-31)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0