Mjölkproteinallergi

Har man mjölkproteinallergi, som vardagligt kallas för mjölkallergi och medicinskt för komjölksproteinallergi, är man allergisk mot ett eller flera protein som finns i mjölk. Det är här mjölkallergi och laktosintolerans skiljer sig ifrån varandra. Den som är laktosintolerant saknar enzymet laktos, som ser till att mjölksockret i mjölkprodukter kan brytas ner, och den som är allergisk mot mjölkprotein utsätts för en immunologisk reaktion (läs mer om vad det är här), en reaktion där kroppens immunförsvar reagerar mot proteinerna i mjölken. Det är därför en mjölkallergisk person inte kan äta eller dricka laktosfria produkter utan endast mjölkfria.

Det är framförallt spädbarn som drabbas av mjölkallergi. Det sägs även att småbarnskolik kan bero på just mjölkallergi.
Olika undersökningar visar olika siffror, men mellan 0,5 till 7,5 % av alla spädbarn drabbas av mjölkallergi. Av dessa är det sedan hela 80 % som har växt ifrån allergin redan vid tre till fyra års ålder. Endast ett fåtal av allergikerna har kvar sin allergi när de blir vuxna. Därför är det ovanligt med vuxna mjölkallergiker, men de existerar.

Symptomen för mjölkallergi brukar delas in i fyra grupper:

  • Hud: eksem, klåda m.m.
  • Mage-tarm: diarré, kolik, kräkningar m.m.
  • Luftvägarna: astma, hosta, snuva
  • Allmänna besvär: huvudvärk, överaktivitet, slöhet m.m.

I vissa fall kan den allergiska även drabbas av anafylaxi, alltså en anafylaktisk reaktion. Det är en snabb allergisk reaktion som har olika svårighetsgrad och kan ge allt från klåda och svullnad till andnöd.

Är man allergisk mot mjölkprotein måste man undvika alla sorters mjölkprodukter. Det gäller att läsa innehållsförteckningarna på det mesta man köper, på allt från bröd till korv. Mjölk, mjölkpulver, skummjölk, kasein, kaseinat och vassleproteiner är det som inte får stå med på innehållsförteckningen, det är alltså inte bara det uppenbara som heter något med mjölk som faktiskt innehåller mjölkproteiner.

Källor:
http://www.ne.se/school/lang/mj%C3%B6lkallergi, 2011-03-12
http://www.ne.se/lang/anafylaktisk-reaktion, 2011-03-12
http://www.mjolkfri.com/allergier/10/mjolkallergi/, 2011-03-12
http://www.valio.se/valio/smpage.fwx?page=251, 2011-03-12
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Mjolk/, 2010-04-13


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0